Molenplas Stevensweert

Bloem- en kruidenrijke wandelroute rond de Molenplas bij Stevensweert. Wandel hier ook eens buiten de paden: het kan, het mag! Geniet van de uitzichten vanaf heuvel en vogelkijkplatform, bezoek de Hompesche Molen en sta eens stil bij het bijzondere Bomenmonument.

Grote grazers

Rond de Molenplas grazen konikpaarden en gallowayrunderen. Zij houden het gebied mooi open.

Kleine paarden

Het konikpaard werd oorspronkelijk in het wild of halfwild gehouden. Kón is Pools voor paard, konik betekent paardje! Het ras is klein, maar heel sterk en kan het hele jaar buiten blijven, zonder verzorging.

Galloway runderen

Ook voor de runderen in dit gebied geldt dat ze weinig verzorging nodig hebben en jaarrond buiten kunnen blijven. Bijzonder is dat deze runderen geen hoorns hebben.

In de Keltische tijd kwam de voorouder van dit zwarte rund in Schotland voor. Hun naam stamt af van het woord Gallovid of Gallië. De Galliërs waren de oorspronkelijke bewoners van het graafschap Galloway in Schotland.

Bomenmonument

De kleine bomenmonumenten op de route waren opvallend, maar om dit grote bomenmonument kan niemand heen. De eiken die hier staan, werden 1500 tot 2000 jaar geleden onder het grind van de Maas bedolven. Daardoor vergingen ze niet, maar bleven goed bewaard!

Bij de grindwinning waaruit de Molenplas is ontstaan, zijn deze zwarte bomen naar boven gekomen. Ter herinnering aan de tijd van weleer zijn ze hier geplaatst als monument en herkenningspunt.